- Wat is reservekapitaal?
Het reservekapitaal is een spaarfonds dat wordt opgebouwd voor grote toekomstige uitgaven (bv. dakrenovatie, liftvervanging). Dit voorkomt dat mede-eigenaars plots een groot bedrag moeten betalen bij grote werken. Vooraleer het reservekapitaal aangewend kan worden, dient vooraf een beslissing genomen te worden op de algemene vergadering. Volgens de wet moet elk gebouw een jaarlijkse reservebijdrage opbouwen van minstens 5% van het jaarlijkse budget. Het reservekapitaal hangt vast aan het gebouw, en wordt dus niet automatisch teruggegeven aan de verkoper, in tegenstelling tot het werkkapitaal. - Wat is werkkapitaal?
Een éénmalige storting bij opstart van het beheer of bij aankoop van een appartement/garage/handelspand". De storting bestaat uit een op voorhand vastgelegd bedrag dat evenals de voorschotten gestort wordt op de zichtrekening en pieken in het betalingsverkeer kan opvangen. Soms volstaan immers de periodieke voorschotten niet als bijvoorbeeld in dezelfde maand én de blokpolis, én het onderhoudscontract van de lift én een onverwachte grote herstelling moeten betaald worden. Het permanent werkkapitaal zorgt ook voor garantie van solvabilieit bij verkopende eigenaars. Door dit werkkapitaal is immers steeds een financiële waarborg voor elke eigenaar.
In tegenstelling tot de periodieke voorschotten wordt dit permanent werkkapitaal logischerwijze niet in rekening gebracht bij de individuele jaarafrekening. Dit werkkapitaal wordt enkel teruggeven bij een verkoop en dit op het einde van het boekjaar waarin de verkoop plaatsvindt. - Hoe worden kosten verdeeld onder de mede-eigenaars?
Kosten worden verdeeld volgens de aandelen in de mede-eigendom, zoals vastgelegd in de basisakte. Sommige kosten kunnen anders worden verdeeld, afhankelijk van het gebruik of de impact op specifieke eigenaars. - Kan een verdeling van de kosten gewijzigd worden?
Ja, maar dit vereist een stemming op de Algemene Vergadering (AV). Een wijziging van de kostenverdeling vergt een 4/5 meerderheid van de stemmen.
Faq
- Schadedossiers
- U ondervindt schade. Wat nu?
Doe wat een ‘goed huisvader’ zou doen. Gaat het bijvoorbeeld over een lekkage waarbij u vermoed dat het afkomstig zou kunnen zijn van het bovengelegen appartement? Ga eens bellen bij deze buur, vraag na of sinds kort iets gewijzigd is, of hij/ zij iets heeft opgemerkt (werd er bijvoorbeeld recent een afwasmachine geïnstalleerd, is het appartement na lange tijd pas bewoond, is de siliconen afkitting rond de douche- en badrand nog voldoende) Gaat het over waterschade à zet een emmer onder de lek. Om zo verdere schade te voorkomen, verplaats uw meubilair. Maak ook voor uzelf een onderscheid waaraan u schade hebt. Is dit enkel aan uw meubilair? Dan komt de blokpolis hier niet voor tussen. Dit moet u aangeven aan uw eigen inboedelverzekering. U hebt schade aan onroerende zaken, of onroerend door bestemming (keuken, ingebouwde kasten) à doe aangifte bij uw syndicus, de blokpolis loopt namelijk altijd via de syndicus van het gebouw. - Wat moet ik doorgeven bij een schadeaangifte?
1. Een duidelijke omschrijving van de oorzaak (indien u deze kent) kent u de oorzaak niet? Zet ook dit er duidelijk bij. Gaat het om waterschade? Dan is er om de oorzaak op te sporen vermoedelijk een lekdetectie noodzakelijk, dit gebeurd door middel van een gekleurde vloeistof en een warmtecamera. Stel dat u het appartement verhuurt, hebben wij uiteraard de gegevens nodig van de huurder op deze lekdetectie te kunnen organiseren.
2. Foto’s van de schade
3. Een bestek voor de gevolgschade (een offerte voor de herstelling)
4. Een eventueel pv (proces verbaal) van de politie - Wat met de franchise?
- De vrijstelling wordt steeds ten laste gelegd van de oorzaak, dit kan dus privatief zijn. (een installatie die slechts dienstig is voor 1 pand: bijvoorbeeld lekkende boiler) of gemeenschappelijk.
- De huurder moet natuurlijk altijd handelen als goede huisvader en moet een huurdersaansprakelijkheidsverzekering hebben. Als het gaat over een schade waarbij de huurder aansprakelijk is (bijvoorbeeld schade door slechte afkitting van de douche) dan zal onze blokpolis de kosten gaan verhalen op de verzekering van de huurder.
- Bij een slechte schadestatistiek kan men werken met een verhoogde vrijstelling.
- Per oorzaak zal de verzekering de vrijstelling aanrekenen. (bijvoorbeeld twee lekkages in een niet- zichtbare leiding: dan wordt de franchise twee keer aangerekend. - Belangrijke bepalingen betreffende schade
- Stormschade: het is duidelijk wanneer een storm over het land trekt. Het is belangrijk dat deze schades zo snel mogelijk aangegeven worden. Met de nodige bestekken en foto’s.
- Inbraak / vandalisme: kopij van het proces- verbaal bij de politie opvragen, deze pv is verplicht voor de afhandeling van het verzekeringsdossier (in het kader van de privacy is het mogelijk dat je de pv niet kan opvragen, enkel de nummer, ook dit is voldoende!)
- Lekkend dak: herstel is niet gedekt, de gevolgschade wel - Wanneer vindt de algemene vergadering voor ons gebouw plaats?
De statutaire vergaderperiode wordt vastgelegd tijdens de aanstellingsvergadering van jullie gebouw. Verder staat dit ook opgenomen op het kenbaarmakingsverplichting document dat uithangt in jullie gebouw. Ten minste vijftien dagen voor het aanvatten van deze vergadering, worden alle eigenaren hiervan op de hoogte gesteld. Het is aan de syndicus om een geschikte datum en uur vast te leggen. - Hoe voeg ik agendapunten toe aan de dagorde van de algemene vergadering?
Dit kan schriftelijk doorgegeven worden aan de syndicus. Of via ons algemeen emailadres info@jurimmo.be De syndicus agendeert de schriftelijke voorstellen die hij heeft ontvangen van de mede- eigenaars of van de Raad van mede- eigendom, ten minste drie weken voor de eerste dag van de in het regelement van mede- eigendom bepaalde periode waarin de algemene vergadering moet plaatsvinden. - Mag ik in mijn appartement renoveren of aanpassingen doen?
Binnen je privédeel mag je werken uitvoeren, zolang deze geen invloed hebben op de gemeenschappelijke delen of de structuur van het gebouw. Grote werken (bv. een muur doorbreken) vereisen goedkeuring van de AV en soms een stedenbouwkundige vergunning. - Hoe meld ik een technisch probleem in de gemeenschappelijke delen?
Je kan technische problemen melden bij de syndicus via e-mail, telefoon. Dringende problemen (zoals een waterlek) moeten zo snel mogelijk gemeld worden. Geef telkens duidelijk aan wie u bent, van welk gebouw, adresgegeven en contactgegevens. - Wat gebeurt er als er dringende herstellingen nodig zijn?
De syndicus mag dringende werken uitvoeren zonder goedkeuring van de AV, maar moet de eigenaars hierover achteraf informeren. Voor niet-dringende werken is een stemming op de AV nodig. - Wanneer en hoe kan ik de noodtelefoon bereiken?
Voor dringende technische problemen die buiten de kantooruren een onmiddellijke tussenkomst van de syndicus vereisen, kan u onze permanente nooddienst bereiken op +32497 43 70 70. Onze collega’s werken met een beurtrolsysteem en proberen u zo goed mogelijk te helpen.
⚠️ Let op: Niet alle problemen kunnen onmiddellijk worden opgelost. Bijvoorbeeld, een schoonmaakfirma contacteren op zaterdagnacht om 05u00.
Voor andere noodsituaties neemt u best direct contact op met de juiste dienst:
- Vast in de lift? Gebruik de noodknop in de lift om de liftenfirma te bellen. Als er geen reactie komt, bel dan de brandweer via 112.
- Kelder onder water? Neem meteen contact op met de brandweer via 112.